De detailhandel heeft in september 2020 maar liefst 7,6 procent meer omgezet dan in september 2019, meldt het CBS op 30 oktober 2020. Zowel de foodsector als de non-foodsector realiseerde een hogere omzet. Daarnaast is online bijna 35 procent meer omgezet. Grootste plussen lagen bij de Doe Het Zelf en Woninginrichting. Plussen van rond de 20%! Kleding en schoenen gingen weer in de min met -/- 7% (kleding) en -/- 12% (schoenen)

Maar welke DHZ keten scoort nu de meeste belangstelling van de Nederlandse consument? Volgens bigdata is dat Gamma, gevolgd door Karwei. Typerend daarbij is weer dat Gamma bijna heel Nederland domineert, behalve in de provincies Friesland en Noord-Brabant. Daar domineren – qua zoekopdrachten op internet – respectievelijk Karwei en Praxis.

Big Data verklaart ook waarom deze verschillen er zijn en op welke punten een Gamma beter scoort dan Karwei of Praxis. Deze inzichten kan ieder type bedrijf gebruiken bij aanpassen van het businessmodel en nastreven van #continuïteit ! Vroeger was daar een duur marktonderzoek voor nodig.